‘Robots worden net zo normaal als computers’

Yves De Groote is freelance journalist.

Leestijd: 5 minuten

Voormalig MIT-robotexpert, medeoprichter van Irobot en voorzitter van het Amerikaanse Rethink Robotics Rodney Brooks ziet veel overeenkomsten in ontwikkeling van robots en microprocessoren. Uitdagingen liggen op het vlak van elektromechanica en, daarmee samenhangend, de besturing, aandrijving en visiontechnologie. De robot zal steeds menselijker kunnen handelen.

’Robots zullen in 2050 zo normaal zijn als microprocessoren en computers vandaag de dag.‘ Aan het woord is Rodney Brooks. Sinds 2008 is hij voorzitter en CTO van Rethink Robotics. Daarvoor was hij hoogleraar robotica aan het MIT en directeur van het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. In 1990 startte hij samen met twee MIT-collega‘s de beursgenoteerde onderneming Irobot, waar hij tot 2011 ook de functie van CTO, voorzitter en bestuurder vervulde. ’Als we nu dertig jaar terugkijken, zien we de ontwikkeling van de computer als een mainframe tot de microprocessor in de smartphones die bijna iedereen bij zich heeft. Het aantal CPU‘s is nu zelfs veel groter dan de wereldbevolking‘, weet de geboren Australiër.

Robots, zowel voor het huishouden als voor de industrie, zullen steeds gemakkelijker zijn om mee te werken en om interactief mee om te gaan. Ook hier maakt Brooks de vergelijking met de doorbraak van de computer. ’Tot de pc rond 1980 doorbrak, konden gewone mensen niet met mainframecomputers overweg en bedienden alleen specialisten de computer.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login