Robot schiet gieterijen te hulp

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een nieuwe schroef voor je boot bestellen kost meestal tijd en dus geld. Meestal moet er een speciaal model en vervolgens een mal worden gefabriceerd. Het Fraunhofer Institut für Fabrikbetrieb und –automatisierung (IFF) heeft een robot ontwikkeld om daarbij te helpen. Gieterijen kunnen die ook inzetten voor andere grote producten, zoals gas- en windturbines.

’De robots produceren de mallen, de meest arbeidsintensieve stappen in het productieproces, tot wel een derde goedkoper‘, zegt Torsten Felsch van het Fraunhofer IFF. Een deel van de tijdwinst komt voort uit het overslaan van de modellen. De robots maken de mallen direct uit een blok. Deze methode is echter niet geschikt voor productie in grotere oplagen. Daarom kunnen de robots óók modellen uit een speciaal schuim maken, waar vervolgens mallen mee worden gevormd. Mallen gaan in de regel kapot bij het gieten, vandaar de behoefte om deze geautomatiseerd te kunnen maken.

Helemaal gereed voor de commercie zijn de robots nog niet. Het IFF schat dat ze over twee jaar de werknemers in gieterijen ondersteunen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login