Rimas uit Beringe bouwt complete productielijnen voor zonnepanelen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Machinebouwer Rimas timmert stevig aan de weg op solargebied. Na een systeem te hebben ontwikkeld om breuken te meten in zonnecellen heeft het bedrijf uit het Limburgse Beringe nu een complete oplossing op stapel staan voor de productie van zonnepanelen. Hiermee verwacht het aanzienlijk te groeien, ook internationaal. De benodigde extra financiering om dit mogelijk te maken, komt van investeringsbank Liof en de Venlose specialist in aluminium-zandgieten, verspanen en modulebouw Eurotech, die respectievelijk 25 en 12,5 procent van het aandelenkapitaal hebben overgenomen.

Het nieuwe productiesysteem voor zonnepanelen bestaat uit een lijn gekoppelde machines die de Beringers voor een deel kant-en-klaar aanschaffen en voor het andere deel zelf maken. ’De stringer om de zonnecellen aan elkaar te solderen en de lamineeroven kopen we in, maar de rest ontwerpen en bouwen we zelf: de machines om de panelen te assembleren, schoon te maken en testen en het systeem om ze door de lijn te transporteren‘, licht Rimas-directeur Mark Verstraten toe. ’Met Eurotech willen we toe naar een kop-staartmodel, waarbij wij alle innovaties doen en zij onder meer de productie van onderdelen en modules voor hun rekening nemen.‘

Rimas mikt op het middensegment van de zonnepaneelproductie, het domein van halfautomatische fabricagelijnen met een goede prijs-prestatieverhouding. ’We richten ons op lijnen voor tien tot veertig panelen per uur en met een capaciteit van vijf tot vijftig megawatt‘, aldus Verstraten. ’Groter zouden we wel aankunnen, maar dan komen we in het vaarwater van grote Duitse integratoren. Daar zijn we nu nog een maatje te klein voor.‘ De focus is internationaal. ’We maken ons klaar om complete oplossingen te gaan bieden over de hele wereld, inclusief dienstverlening en innovatie.‘ Twee concrete projecten zitten al in de pijplijn: een in Bangladesh en een in Canada.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login