Producenten industrie minder positief in mei, machinebouw uitzondering

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In mei 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Het vertrouwen ging van 10,8 in april naar 9,9 in mei, aldus het CBS. Het oordeel over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product verslechterde. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7). Het producentenvertrouwen lag in mei 2022 ruim boven het langjarig gemiddelde.

De ondernemers in de industrie waren nooit eerder zo positief over hun orderportefeuille als in mei. Ze waren echter minder positief over de verwachte bedrijvigheid en negatiever over de voorraden gereed product dan een maand eerder. Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht, had de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

In bijna alle branches van de industrie nam het vertrouwen in mei af, behalve in de papier– en grafische sector en de elektrotechnische en machine-industrie. De ondernemers in dat laatste segment waren het meest positief. Daar groeide het vertrouwen van 22,8 naar 23,5.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login