Preceyes partnert met Oogziekenhuis Rotterdam

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

TUE-spin-off Preceyes is een strategische samenwerking aangegaan met het Oogziekenhuis Rotterdam voor de klinische validatie van zijn robotassistent voor oogoperaties. De kliniek en het daaraan gelieerde Rotterdams Oogheelkundig Instituut hebben een exemplaar van het systeem aangeschaft om de komende jaren de werking in de praktijk te evalueren. Dat wordt eind dit jaar in gebruik genomen.

Preceyes richt zich op ingrepen aan het netvlies, dat zich aan de achterkant van de oogbol bevindt. Een ingreep vereist delicate handelingen die met zeer fijne instrumenten onder een microscoop moeten worden uitgevoerd. Het Preceyes-systeem werkt als telemanipulator die bewegingen van de chirurg kan verkleinen en filteren.

Het bedrijf komt voort uit verschillende promotieonderzoeken aan de Eindhovense Werktuigbouwkunde-faculteit. In 2012 werd het op eigen benen gezet, en vorig jaar werd de eerste daadwerkelijke ingreep met het systeem uitgevoerd. Voordat het op de markt komt, moet het echter nog grondig klinisch geëvalueerd worden. Hiervoor had het bedrijf reeds een overeenkomst met de universiteit van Oxford, waar de Rotterdamse samenwerking nu bijkomt. Preceyes heeft ook een samenwerking lopen met het Britse Nightstarx om de mogelijkheid van medicijnafgifte in het oog te onderzoeken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login