Pneumatische cilinders Bosch kunnen wedijveren met elektrische assen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De robuuste en zuigerstangloze pneumatische cilinders uit de RTC-serie van Bosch Rexroth zijn beschikbaar met een slaglengte tot 9900 mm. Met een statische werkbelasting tot 14 duizend Newton bieden ze een hoog belastingsvermogen, aldus de fabrikant. Door de ovale cilindervorm geldt dat ook voor dwarsbelastingen. Afhankelijk van de toepassing is de cilinder te combineren met pneumatische demping of geïntegreerde hydraulische schokdempers. De gebruiker kan daarbij de schokdempers uitwisselen tijdens bedrijf zonder de positie te verliezen. Om de levensduur te verlengen is een derde, pneumatische demper toegepast voor de tussenstops.

Bosch Rexroth claimt dat de RTC-cilinders praktisch net zo flexibel zijn als een elektrische as, maar dan met de compactheid en robuustheid die zo kenmerkend zijn voor pneumatische cilinders. De cilinder beweegt naar de gedefinieerde positie met een maximale afwijking van 0,2 mm. Daarna vervolgt hij zijn weg zonder intrekbeweging die in veel andere pneumatische oplossingen wel noodzakelijk is. Bosch mikt op toepassingen in de handlingindustrie waar vaak elektrische assen worden ingezet voor het vastpakken van een product, deze te transporteren naar een tussenstation en vervolgens naar een volgend bewerkingsstation. Gebruikers van de RTC‘s kunnen hierbij een of meer tussenstops mechanisch definiëren door de montageplaat van de tussenstopschakelaar op de cilinderbehuizing te monteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content