Plegt-Vos bouwt slimme huizenfabriek

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Plegt-Vos start met de bouw van een gerobotiseerde fabriek voor de jaarlijkse productie van duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. De fabriek wordt gebouwd op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. In februari 2021 start de bouw van de eerste hal. Deze zal in januari 2022 operationeel zijn en starten met een productiecapaciteit van dertig woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor de capaciteit steeds verder uitbreidt.

Met de slimme oplossing van een hypermoderne gerobotiseerde fabriek heeft Plegt-Vos een antwoord op de groeiende behoefte aan betaalbaar wonen in Nederland. ‘Met onze fabriek geven we de keten op een volledig nieuwe manier vorm’, aldus directeur Theo Opdam. ‘Door slimmer te produceren en met data om te gaan, beperken we verspilling tot een minimum. De robots zorgen voor snelheid en kwaliteit. Zo zijn we in staat om het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer te maken. Wij zijn de eerste in Nederland die deze nieuwe manier van werken met gebruikmaking van robots en opnieuw inrichten van de keten aandurven.’

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login