Picanol steekt 12 miljoen in Ieperse hoofdvestiging

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Weefgetouwenfabrikant Picanol investeert 12 miljoen euro in de uitbreiding van zijn hoofdlocatie in Ieper. Het plan omvat onder meer de bouw van een nieuwe proefdraaizone voor weefmachines en de uitbreiding van de HWS-vormlijn in Picanols ijzergieterijtak Proferro. In combinatie met verdere productiviteits- en kwaliteitsverbeteringen wil het bedrijf zo zijn concurrentiepositie verbeteren.

Picanol scoorde afgelopen jaar een geconsolideerde omzet van 462 miljoen euro. In 2011 kwam het Ieperse bedrijf nog tot 467 miljoen euro. Positief is dat Picanols resultaten een stijgende lijn laat zien. Met een omzet van 243 miljoen euro was het tweede halfjaar ruim 10 procent beter dan het eerste halfjaar. Onder de streep kwamen de Ieperlingen in 2012 uit op een nettowinst van 55,3 miljoen euro, beduidend lager dan de 61 miljoen van 2011 maar dat cijfer kreeg een eenmalige boost van 9,5 miljoen euro door de verkoop van de Steel Heddle-activiteiten.

De divisie Weaving Machines kende in navolging van 2011 ’een uitstekend jaar‘, stelt Picanol. Ondanks een aarzelende start op basis van het zwakkere orderboek eind 2011, werd 2012 gekenmerkt door een goede vraag naar Picanol-weefmachines wereldwijd. Dat was onder meer het gevolg van het succes van Picanols nieuwe weefmachines en de gunstige euro-yenkoers. Ook de divisie Industries scoorden in 2012 ’mooie successen met nieuwe klanten en nieuwe opdrachten bij bestaande klanten‘. Voor de eerste zes maanden van 2013 is het orderboek voor de beide divisies goed gevuld, meldt Picanol. De vooruitzichten voor het tweede halfjaar zijn minder duidelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login