Photondelta krijgt investering van 1,1 miljard voor groei geïntegreerde fotonica

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Photondelta heeft een investering van 1,1 miljard euro binnengehaald om het Nederlandse ecosysteem rond geïntegreerde fotonica te versterken. In het kapitaal zit 470 miljoen euro aan financiering van het Nationale Groeifonds, de rest wordt mede geïnvesteerd door verschillende partners en stakeholders. Het geld zal worden gebruikt om fotonische startups en scale-ups te financieren, productie- en onderzoeksfaciliteiten uit te breiden, talent aan te trekken en op te leiden, adoptie te stimuleren en een ontwerpbibliotheek van wereldklasse te ontwikkelen. Tegen 2030 wil Photondelta een ecosysteem hebben gecreëerd met honderden bedrijven, klanten over de hele wereld en een productiecapaciteit van meer dan 100 duizend wafers per jaar.

‘Deze investering is een game-changer. We zullen nu honderden startups, onderzoekers, producenten en innovators kunnen ondersteunen om deze industrie een boost te geven die net zo impactvol zal zijn als de introductie van micro-elektronica een paar decennia geleden. Het zal van Nederland de thuisbasis maken van de volgende generatie halfgeleiders, wat een grote impact zal hebben op de hele Europese techindustrie’, aldus Photondelta-voorman Ewit Roos.

Het Photondelta-voorstel is ingediend door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat in nauwe samenwerking met CITC, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Holst Centre, Imec, Oneplanet, PITC, TNO, Universiteit Twente, Bright Photonics, Effect Photonics, Lionix, Mantispectra, Phix, Photonfirst en Smart Photonics.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login