Phenom geeft elektronenmicroscoop gemotoriseerde samplehouder

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Fei-spin-off Phenom-World heeft zijn Phenom-elektronenmicroscoop uitgerust met de Motorized Tilt & Rotation Sample Holder. Gebruikers van het tafelmodel microscoop kunnen hun samples nu 360 graden draaien en -10 tot +45 graden kantelen. Volgens het Eindhovense bedrijf kan de Phenom daardoor features in beeld brengen die voorheen onzichtbaar bleven.

De besturing van de samplehouder verloopt via de Pro Suite-software van Phenom-World. Omdat het focuspunt van de microscoop meestal niet precies zal samenvallen met de draaias, zorgt de Phenom voor een automatische correctie. Door die zogenaamde compucentrische rotatie blijft het interessegebied altijd precies in beeld en haalt de tafelmicroscoop een nauwkeurigheid van 0,2 graden.

Een vergelijkbare truc haalt Phenom-World uit om bij tiltbewegingen het goede punt te blijven volgen. Verticaal is dat nog redelijk eenvoudig; dan hoeft alleen de brandpunt van de lenzenkolom mee te schuiven. Maar ook horizontaal is het nodig om een correctie door te voeren. De Eindhovenaren zijn dit niet vergeten, waardoor de nauwkeurigheid ook hier 0,2 graden bedraagt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login