‘Outsourcing complexe productie naar Azië valt vaak tegen’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bedrijven die complexe kapitaalgoederen maken, kunnen in veel gevallen beter Nederland als productielocatie kiezen dan het Verre Oosten. De kostenvoordelen van productie in het Verre Oosten zijn vaak gering en het belang van interactie tussen R&D en productie op dezelfde locatie wordt onderschat. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Gaston Vaessen, die vandaag als eerste student afstudeert in een nieuw gezamenlijk masterprogramma van de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University.

Uit het onderzoek blijkt dat het beoogd inkoopvoordeel maar op 20 procent van de materiaalwaarde van toepassing is. De loonkosten nemen sterk af, maar zijn slechts een beperkt deel van de kostprijs. Ook nemen de logistieke kosten voor de eindproducten toe wanneer de afzetmarkt voornamelijk Europa is. Bedrijven moeten hun logistieke keten wel zo ontwerpen dat ze in staat zijn om actief om te gaan met onzekerheid. Ook moeten regionale leveranciers de kosten van ogenschijnlijk eenvoudige componenten als metaalplaatdelen meer concurrerend maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login