OTB onder Roth & Rau door in Eindhoven

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Op Hightech Mechatronica 2010 eind maart in Veldhoven heeft CEO Paul Breddels zich uitgelaten over de toekomst van OTB onder de vlag van Roth & Rau. ’Onze nieuwe eigenaar heeft ons verzekerd dat OTB zijn activiteiten in Eindhoven zal voortzetten‘, zei de topman in de laatste keynotelezing waarover hij niet eerst met een superieur hoeft te overleggen. Roth & Rau heeft in het bijzonder belangstelling voor OTB‘s printtechnologie, maar heeft ook zijn oog laten vallen op het ecosysteem in de omgeving van Eindhoven. ’We hebben de regio meeverkocht‘, aldus Breddels.

Begin februari maakten Roth & Rau en OTB bekend in het huwelijksbootje te stappen. De Duitsers legden 35,5 miljoen euro op tafel voor hun kleinere branchegenoot, en namen daarbij een schuld van 25 miljoen euro op de koop toe. Midden 2009 werd duidelijk dat OTB niet over voldoende schaalgrootte beschikte om zelfstandig de crisis te doorstaan, vertelde Breddels. De aandeelhouders schoten hun R&D-intensieve investering te hulp, maar wilden wel een strategie ontwikkeld zien die een dergelijk infuus bij een volgende dip zou moeten voorkomen. En die dip gaat komen, ’want zoals iedereen inmiddels weet, is solar net als halfgeleiders en displays een business waar je cycliciteit kunt verwachten‘.

Consolidatie bleek al snel een goede optie. OTB had zich in de tweede helft van het crisisjaar in de kijker weten te spelen met een fors aantal orders, mede dankzij Breddels‘ inspanningen om OTB‘s marketingactiviteiten in Azië op te schroeven. ’We hadden in 2008 en vooral in 2009 hard aan de weg getimmerd. Het was Roth & Rau duidelijk dat er een nieuwe, agressieve speler actief was.‘ Voor de Duitsers was de deal dus een kans om een concurrent weg te nemen en daarmee prijsoorlogen in de toekomst te vermijden, voor OTB betekende het partnerschap financiële stabiliteit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login