Open-source machinecommunicatie krijgt steun Point-One

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Interfaces voorzien van elektronica met lock-in en niet-aanpasbare embedded software tergen wereldwijd industriële ondernemers. Het M2M-consortium schiet hen te hulp. Met financiële steun van Point-One gaan de deelnemers een transponder ontwikkelen die de communicatie tussen machines en Enterprise Resource Planning-systemen in goede banen leidt.

’In een productieomgeving zijn er eigenlijk twee werelden: die van de IT-systemen en die van de machines. Het is geen sinecure om die twee soepeltjes met elkaar te laten communiceren.‘ Aan het woord is Edwin Krikke van technologiebedrijf Octrium. Hij is ook penvoerder van het M2M-consortium, dat onlangs een half miljoen euro subsidie van Point-One in de wacht sleepte voor het M2M-transponderproject. Aan het consortium neemt verder een gemêleerd gezelschap ontwikkelaars en beoogde eindgebruikers deel. Tot de partners behoren onderzoeksbureau Beta Research, waterzuiveringbedrijf DRSH dat met Stork samenwerkt, houtverwerker Leegwater, embedded-systeemontwikkelaar Little World en de TU Eindhoven. Zij slaan de handen ineen om het hoofd te bieden aan de koppelproblematiek.

’Het is moeilijk om die twee domeinen te verbinden, omdat ze allebei een andere taal spreken. Er is een gapend semantisch en syntactisch gat tussen de machine- en IT-wereld‘, aldus Krikke. ’En dat terwijl verschillende marktonderzoekers nu juist voorspellen dat fabrikanten hun machines steeds vaker op een netwerk aansluiten. Forrester Research verwacht bijvoorbeeld een groei van 40 procent per jaar voor de aansluiting van machines op IT. In de markt zal in 2010 zo‘n 7,5 miljard euro omgaan. Er zit een enorm economisch potentieel in ons project.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content