Op weg naar 12 september

Marcel van Haren
Leestijd: 3 minuten

Het zal niemand zijn ontgaan dat de verkiezingen eraan komen. Europa en zijn crisis staan hoog op de agenda van de partijen in Den Haag. Het lijkt af en toe wel of er niks anders meer is dan deze twee onderwerpen. Europa is belangrijk voor de Nederlandse industrie als het gaat om export. En export van met name (hightech) machines is belangrijk voor de Feda-achterban. Tachtig procent van de producten van de Feda-achterban wordt overigens geïmporteerd, waarna het product zijn weg vindt naar de machinebouwer. En 65 procent hiervan wordt vervolgens weer geïmporteerd.

Het is juist de nog redelijk goed lopende exportmarkt die Nederland nog enigszins op de been houdt in economisch opzicht. De binnenlandse bestedingen lopen vooralsnog alleen maar terug als gevolg van de onzekere toekomstverwachtingen van de burgers. En helemaal ongelijk hebben ze niet. Denk aan hete hangijzers als pensioenen, hypotheekrenteaftrek, aanpassing ontslagrecht, oplopende zorgkosten en vergrijzing.

In Nederland hebben we met z‘n allen te veel schulden gemaakt: jarenlang fiscaal gestimuleerd door de overheid, overvloedig aangemoedigd door de financiële sector en gretig aangenomen door de burgers. Oplossingen voor de allang goed voorspelbare aankomende vergrijzing hebben we decennialang voor ons uit geschoven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content