Ontwerper moet meer feeling houden met productie

Frank Senteur is freelance journalist.

Leestijd: 9 minuten

Nog te vaak zijn ontwerpen te complex, wordt gebruikgemaakt van te nauwe toleranties en zijn producten te veel opgebouwd uit materialen waarvoor het bestaande machinepark eigenlijk niet geschikt is. Dat kost tijd, dat kost geld en dat moet anders. Tijdens het Cadmes Event 2012 stond een van de parallelsessies in het teken van optimalisatie van ontwerp tot productie. Daarbij werd ontwerpers vooral op het hart gedrukt om ontwerpen nooit meer ’zomaar over de muur te gooien‘.

Tijdens het Cadmes Event 2012 in Utrecht legden specialisten van het Amerikaanse Cam-softwarebedrijf Mastercam aan de hand van een reële case de vinger op de zere plek van veel ontwikkelende en producerende bedrijven. Ze vertelden onder meer dat ogenschijnlijk onschuldige ontwerpaanpassingen, die iedere ontwerper in een handomdraai achter zijn Cad-scherm maakt, enorme gevolgen kunnen hebben op productieniveau. Zowel voor de techniek en de planning als voor de kosten. De aanwezige ontwerpers en productiemanagers die deze sessie volgden, kwam een en ander akelig bekend voor en dat zegt toch wel wat. Het betekent immers dat veel producten nu dus gewoon onnodig duur en lastig te produceren zijn.

’Iedere ontwerper herkent de werkwijze‘, zei Keith Butzgy van Mastercam tijdens de presentatie. ’Je ontwerpt een product in Solidworks, gooit het over de muur en gaat verder met iets nieuws. Jij bent er als ontwerper klaar mee en nu is het de taak van de productieafdeling om er iets moois van te maken. Die zal zich ongetwijfeld in allerlei bochten wringen om dit ook daadwerkelijk te realiseren, maar levert deze werkwijze een in alle opzichten goed en rendabel resultaat op? Ik denk het niet, sterker nog: ik weet zeker van niet. Tenzij de ontwerper volledig op de hoogte was van wat er aan machines en gereedschappen in de productieafdeling staat en welke standaard materialen op voorraad zijn in het eigen magazijn en bij de leveranciers. Meestal is dit helaas niet het geval.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login