Onderzoeksmiljoenen voor voedselrobots, slimme optiek en snelle ultrasound

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

57 promovendi en negentien postdocs kunnen de komende zes jaar samen met de industrie en maatschappelijke organisaties gaan werken aan nieuwe innovaties. Daartoe investeren NWO en het bedrijfsleven 28 miljoen euro in zes researchprogramma’s, gericht op slimmere optische meettechnieken, ultrasnelle ultrasound om vaatziektes op te sporen, nieuwe robotica voor voedselproductie, schone chemie voor de opslag van groene stroom, beter begrip van luchtbellen in maritieme technologie en de ontwikkeling van sterkere slasoorten. Negentien miljoen is afkomstig uit het Perspectief-potje van de onderzoeksfinancier; de bedrijven en andere deelnemende organisaties leggen de rest bij.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kent NWO via het Perspectief-instrument elk jaar geld toe aan vijf of zes nieuwe onderzoeksprogramma’s die passen binnen de topsectoren. Hiermee wil het wetenschappers en andere partijen uitdagen om nieuwe researchlijnen op te zetten die de grenzen van disciplines overstijgen. Door deze grootschalige en gezamenlijke aanpak kunnen de onderzoekspartners veel meer bereiken dan wanneer ze afzonderlijk te werk zouden gaan.

Wageningen Universiteit & Research staat aan het hoofd van het Flexcraft-onderzoeksprogramma naar nieuwe robottechnologie om onder meer automatisch tomaten te oogsten. De technologie moet ook helpen bij de verwerking van voedingsmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn kipproducten bewerken en verpakken en zakken chips en pakken koekjes netjes verpakken in dozen van verschillende afmetingen. Deelnemers zijn ABB, Agrifoodtech Platform, Aris, Blueprint, Cellar Land, Cerescon, Demcon, Festo, GMV, Houdijk, Marel, Maxon, Priva, Protonic, Rijk Zwaan, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, 3DUniversum en Wageningen University & Research.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login