Onderwaterrobot Tennet begraaft zeekabels 5,5 meter diep

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Tennet bouwt ten noorden van de Maasvlakte het ‘Net op zee Hollandse Kust (zuid)’ voor het aansluiten van nieuwe windparken. Daarvoor moeten vier kabels de Noordzeebodem worden ingegraven. Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé op zee moeten die kabels 5,5 meter de bodem in om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond over te steken. De installatie van de kabels is begonnen op 22 september met het aan land trekken van de kabel. De onderwaterrobot Deep Dig-It is succesvol de Rotterdamse Maasmond overgestoken en is nu onderweg naar het recent geïnstalleerde Alpha-jacket in het Hollandse Kust (zuid)-windgebied.

Het Van Oord–Hellenic-kabelconsortium installeert de eerste twee kabels naar het Alpha-platform dit jaar. De andere twee kabels, voor het Beta-platform, volgen in 2021. De afgelopen dagen zijn de voorbereidende werkzaamheden afgerond. De kabel is met een gestuurde boring aan land getrokken naar het nieuw gebouwde transformatorstation op de Maasvlakte. Vanaf daar wordt de kabel met een totale lengte van 42 kilometer naar het windgebied Hollandse Kust (zuid) gelegd door de aannemerscombinatie Van Oord-Hellenic Cables. Hiervoor heeft Van Oord speciaal de Deep Dig-It ontwikkeld, een gigantische, op afstand aangestuurde onderwatergraafmachine.

Van Oords Deep Dig-It is een zogenaamd tracked remotely operated vehicle (trov) die onbemand over de zeebodem rijdt en een diepe sleuf maakt voor de kabels door de zeebodem vloeibaar te maken. Tegelijkertijd legt deze onderwatergraafmachine de kabels in de sleuf en maakt deze weer dicht. Deze nieuwe trencher is de een van de allergrootste en meest krachtige in zijn soort. De trencher weegt 125 duizend kilo, is ruim zeventien meter lang, meer dan acht meter hoog, en elf meter breed. De Deep Dig-It heeft een enorm vermogen, vergelijkbaar met twee Leopard-tanks (2500 pk) en kan daarmee de kabels tot meer dan 5,5 meter diepte begraven in zeer harde grond. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oords offshore installatieschip MPI Adventure, die tevens is uitgerust met een kraan die de Deep Dig-It te water laat en er weer uithaalt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login