NWO vereenvoudigt aanbod onderzoeksprogramma’s

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

NWO begint per 1 augustus met de vereenvoudiging van zijn programmapalet. Alle financieringsinstrumenten worden samengebracht in een handvol ‘hoofdvormen’, die dankzij een modulaire opzet toch de flexibiliteit bezitten om verschillende doelen en behoeftes te bedienen. Aan de invulling van de onderzoeksprogramma’s verandert niets, maar het geheel wordt een stuk overzichtelijker, stelt NWO.

De afgelopen jaren hebben organisaties als STW en Fom zich onder de vlag van NWO geschaard. Daardoor beheert de organisatie nu veel financieringsinstrumenten die verschillen in vorm en voorwaarden. Dat is lastig voor onderzoekers en hindert samenwerking tussen wetenschapsgebieden.

NWO presenteert de details van de vereenvoudiging later dit jaar in een nieuw strategisch plan. Als hoofdvormen denkt de organisatie aan persoonsgerichte financiering (zoals de Veni-Vidi-Vici-beurzen), nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en thematisch of missiegedreven onderzoek. Bij de laatste twee vormen is er plaats voor private partners.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login