Nijmeegse ontwerpsoftware krijgt proof-of-conceptfinanciering

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

EnginX uit Nijmegen heeft financiering opgehaald bij Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF Gelderland) voor software die het ontwerp van machines automatiseert en stroomlijnt. Met deze software zijn engineers niet langer aangewezen op spreadsheets, papieren catalogi of losse documenten om de juiste componenten te vinden: EnginX digitaliseert al dat tijdrovende zoek- en rekenwerk.

‛Nu is het vaak nog dagelijkse praktijk dat engineers uit veel verschillende bronnen informatie bij elkaar moeten zoeken om een machine of machineonderdeel te ontwerpen. Door een uitgebreide database van componenten aan te leggen, die je ook nog eens virtueel kan koppelen aan een eigen ontwerp, is het vinden van geschikte onderdelen veel efficiënter’, vertelt Saskia Eijkelhof, ceo en mede-oprichter van de start-up.

Thomas Bronzwaer en Saskia Eijkelhof, oprichters van EnginX. Foto: Oost NL

EnginX ziet vooral vraag bij original equipment manufacturers (oem’s), machinebouwers voor de maakindustrie. ‛Zeker in de voedselproductie, agrarische sector, energie en ruimtevaart worden complexe machines gebouwd met veel onderdelen. Met onze software kunnen engineers testen of bepaalde combinaties goed werken, zonder dat ze daadwerkelijk het systeem hoeven te bouwen.’

Het proof-of-conceptfonds VFF Gelderland richt zich op ondernemers die een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het wordt gefinancierd door de provincie en de Rijksdienst voor Ondernemers en Oost NL beheert het fonds.