Nieuwe standaardweegschaal in ontwikkeling

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Als volgend jaar een nieuwe definitie van de kilogram wordt ingevoerd, staat de nieuwe standaardweegschaal klaar. Dat beloven de Technische Universität Ilmenau en de Physikalisch-Technische Bundesanstalt. In hun zogenaamde Planck- of Watt-balans compenseert een elektromagnetische kracht het gewicht van een massa. Deze kracht is direct gerelateerd aan de constante van Planck, waarop de nieuwe definitie wordt gebaseerd.

De kilogram is aan hernieuwing toe omdat is vastgesteld dat de standaard cilinder van platina en iridium lichter is geworden. Ongeveer 0,02 microgram sinds de ingebruikname in 1889 om precies te zijn. De metrologische gemeenschap wil daarom een standaard die niet kan beschadigen of kwijt kan raken. Nu de de Planck-balans na jaren van ontwikkeling de vereiste precisie en herhaalbaarheid heeft bereikt, zal de General Conference on Weights and Measures naar verwachting in 2018 groen licht geven voor de definitieverandering van de kilo.

Met de zelf-kalibrerende Duitse balans zullen alle andere weegschalen in de wereld worden gekalibreerd. Bijkomend voordeel van het meetinstrument is dat het in een bereik van milligrammen tot een kilogram werkt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content