Nieuwe order Van Oord voor autonoom vaartuig Demcon

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Maritieme aannemer Van Oord heeft een nieuwe opdracht geplaatst bij Demcon Unmanned Systems. Dit keer gaat het om een onbemand, autonoom varend offshore-platform. Dat vaartuig is geschikt voor uitdagende offshore-omstandigheden en wekenlange survey-operaties op zee. Door de inzet van deze elektrische onbemande vaartuigen wil Van Oord vergroenen, veiliger werken en medewerkers optimaal inzetten.

Demcon Unmanned Systems ontwikkelt en bouwt onbemande, autonoom varende platformen voor meet- en inspectiewerkzaamheden op het water. Van Oord deed al ervaringen op met de elektrisch aangedreven survey-vaartuigen voor hydrografische inspectie op binnenwateren (de DUS V2500). Met deze order zet de maritieme aannemer de stap naar onbemande offshore-survey.

Het nieuwe vaartuig kan worden ingezet bij baggerwerken, installatie van windparken op zee en aanleg van maritieme infrastructuur. ‚ÄėHet autonome offshore-inspectieplatform is een slag groter, moet meerdere weken op zee kunnen blijven varen en zal nieuwe autonomietoepassingen krijgen voor de onbemande operaties‚Äô, vertelt Fedor Ester, directeur van Demcon Unmanned Systems. ‚ÄėHet bevat ons gestandaardiseerde, modulaire autonomiesysteem. Rond dit systeem passen wij de romp aan op basis van klantspecifieke prestatie-eisen. Daarnaast voegen we nieuwe functionaliteiten toe om beter aan te sluiten bij de operatie. De DUS V5750 wordt een makkelijk te hanteren vaartuig dat zonder hulpmiddelen op de grond kan staan en in een 20-voetscontainer past. Het vaartuig voor Van Oord wordt binnen een jaar geleverd. Daarna blijft het systeem up-to-date via onze software. Zo verbeteren we samen met Van Oord de autonome navigatie en maken we bredere toepassing mogelijk.‚Äô

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login