‘Nieuwe herstructurering zou persoonlijke nederlaag zijn’

Alexander Pil
Leestijd: 9 minuten

De weefmachinemarkt is van nature erg cyclisch. Die eigenschap kostte machinebouwer Picanol bijna de kop. Luc Tack redde het Ieperse bedrijf twee jaar geleden van de ondergang. De grootaandeelhouder probeert nu de afhankelijkheid van weefmachines te verminderen door de technologie ook te gelde te maken bij toepassingen van andere machinebouwers.

Picanol ging bijna kopje onder in de crisis. De Ieperse weefmachinebouwer zag zich geconfronteerd met een sterk dalende vraag naar zijn producten. Bovendien kreeg de van nature erg cyclische weefmachinemarkt een extra tik door de vrees voor recessie en kredietschaarste. Weverijen bevroren hun investeringen nagenoeg en de vraag naar nieuwe weefmachines viel terug tot een historisch dieptepunt.

Om door het dal te geraken, zag het management zich genoodzaakt drastische maatregelen te nemen. Het doek viel voor de Nederlandse poot, Te Strake Textile in Deurne, en de Duitse vestiging in Günne. Ook ging er een streep door bijna driehonderd arbeidsplaatsen. Om Picanol weer financieel gezond te maken, moest er een kapitaalinjectie komen van vijftien miljoen euro. Grootaandeelhouders Patrick Steverlynck en Luc Tack stonden in voor de opbrengst van de beoogde aandelenuitgifte.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login