Nevat: ‘Geen kostenreductie over rug van toeleveranciers’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Nevat, de belangenbehartiger van toeleveranciers, vindt dat grote bedrijven de hand in eigen boezem moeten steken om de kosten te verminderen en niet hun toeleveranciers onder druk moeten zetten. De organisatie noemt het niet reëel dat inkopers prijsreducties van soms wel 10 procent vragen. De veelal MKB‘ers hebben het in deze tijd al moeilijk genoeg en kunnen niet ook nog de kostenproblematiek van de multinationals op hun schouders nemen.

Bovendien hebben de toeleveranciers hun klanten de afgelopen jaren juist in de watten gelegd, beargumenteert Nevat in een persbericht: ’Toeleveranciers er hebben de afgelopen jaren alles aan gedaan om hun kostenstructuur op orde te krijgen. Alle onnodige kosten zijn inmiddels geminimaliseerd. Multinationals zijn nu zelf aan de beurt om hun interne kostenstructuur goed tegen het licht te houden. Het kostenvoordeel dat ze daarmee kunnen realiseren zou wel eens veel aantrekkelijker en realistischer kunnen zijn.‘

Nevat ziet wel een lichtpuntje. Uit eigen onderzoek zou blijken dat afnemers geen druk uitoefenen op toeleveranciers om de prijs te verminderen als ze onderdelen maken die een strategisch belang hebben voor het eindproduct.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login