‘Nederland heeft 1 miljard per jaar nodig om bij te blijven in sleuteltechnologieën’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederland riskeert terrein te verliezen in hightech als de overheid geen actie onderneemt op het gebied van sleuteltechnologieën, waarschuwt de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI). In een rapport dat woensdag werd gepresenteerd aan de secretarissen van Economische Zaken en Onderwijs, dringt de raad er bij de regering op aan een nationaal onderzoeksprogramma te starten voor elke belangrijke technologie, op basis van voorstellen van de industrie en openbare onderzoeksorganisaties. Eenmaal vastgesteld, moeten deze programma’s worden beheerd door een onafhankelijke taskforce, bijvoorbeeld door beoordeling van voorstellen over te laten aan deskundigen. Deze aanpak vereist een extra jaarlijkse investering van 0,5 tot 1 miljard euro per jaar.

‘De overheid investeert momenteel niet voldoende en op een te gefragmenteerde manier’, aldus AWTI-raadslid Nienke Meijer, die onlangs aftrad als voorzitter van Fontys Hogeschool. Ze betreurt het dat de meeste keuzes op het gebied van innovatieondersteuning momenteel sterk worden beïnvloed door gevestigde belangen en lobbywerk.

‘Nederland heeft nog steeds een sterke kennispositie, maar andere landen hebben meer en strategischer geïnvesteerd’, zegt AWTI-voorzitter Uri Rosenthal. ‘Als we de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën aan deze landen overlaten, zijn we afhankelijk van de keuzes die zij maken.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login