Nederland bekleedt vierde plaats in octrooiaanvragen

Collin Arocho
Leestijd: 2 minuten

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft zijn jaarlijkse statistieken voor octrooiaanvragen in 2019 vrijgegeven. Van de EOB-lidstaten, die goed zijn voor slechts 45 procent van de totale aanvragen in Europa, staat Nederland op plek vier (achtste wereldwijd), met 4 procent van het totale aantal ingediende aanvragen. Hoewel het aantal Nederlandse aanvragen sinds 2018 met 2,6 procent is gedaald, is het aantal verleende octrooien in dezelfde periode met ruim 14 procent gestegen.

De afname van het totale aantal Nederlandse octrooiaanvragen wordt toegeschreven aan minder inzendingen van enkele van de grote namen in Nederland. Zo vroeg Philips – de meest actieve aanvrager uit Nederland en nummer acht van de wereld – 1542 patenten aan; 4,6 procent minder dan het jaar ervoor. Een andere factor die bijdroeg aan de dip was de verschuiving van octrooiaanvragen op het gebied van biotechnologie (-22,6), voedselchemie (-15,6) en medische technologie (-5,6) naar digitale communicatie (+19,6) en computertechnologie (+10,2), die de verdere overgang naar het tijdperk van digitalisering laten zijn, met name geleid door de release van 5g en ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie.

Het was echter zeker niet allemaal slecht nieuws voor de Lage Landen. Signify, het voormalige Philips Lighting, dienden 656 octrooiaanvragen, een stijging van bijna 15 procent, waarbij het op een derde plaats kwam in de rangschikking van de sector elektrische machines, apparaten en energie. Andere opmerkelijke Nederlandse bedrijven zijn onder meer halfgeleiderbedrijf NXP met 351 aanvragen, een stijging van meer dan 10 procent, en Airbus Defence and Space Netherlands, dat 530 aanvragen heeft ingediend, een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login