National Instruments en Solidworks zetten eerst stap naar tooling voor mechatronicaontwerp

Brian MacCleery is senior productmanager Control and Embedded Design bij National Instruments. In die functie is hij verantwoordelijk voor de wereldwijde productmarketing voor NI‘s Compactrio-lijn van herconfigureerbare FPGA-hardwaresystemen en grafische tools voor embedded ontwikkeling en prototyping.

Leestijd: 5 minuten

National Instruments en Solidworks sloegen de handen ineen om mechatronicageoriënteerd ontwerpen aan te pakken. Vorig jaar publiceerden ze hun eerste toolkit waarin ze de sterktes combineerden van Labview (virtuele instrumentatie) en Cosmosmotion (bewegingssimulatie en -analyse). De Amerikaanse bedrijven beseffen dat ze nog een lange weg hebben te gaan, maar hun doel is helder, schrijft Brian MacCleery: de grenzen slechten tussen tooling voor mechanica, elektronica, embedded systemen en regelingen.

Eenvoudige elektromechanische ontwerptools die alle engineeringdisciplines dekken, blijven een uitdaging. Slechts in enkele gevallen is het momenteel mogelijk om prototypesimulaties van machines in software uit te voeren om het design te optimaliseren over de grenzen van mechanica, elektronica, embedded systemen en regelingen heen. Tegelijk neemt de complexiteit van het machineontwerpproces toe. Ingenieurs gebruiken steeds meer elektronische regel- en besturingssystemen en servodrives. Dat maakt ontwerpen er niet eenvoudiger op. De meeste machineontwerpers die wij in Europa en Noord-Amerika spraken, geven aan dat de complexiteit van hun machines alleen maar toeneemt.

Het ontwerpen van elektromechanische systemen creëert nieuwe uitdagingen voor ontwerpteams, omdat de uiteindelijke prestaties en nauwkeurigheid van de machine afhangt van een complexe interactie tussen mechanica, elektronica en het embedded besturingssysteem. Om deze uiteenlopende disciplines gelijktijdig aan te kunnen, moet de ontwerper beschikken over hulpmiddelen die deze complexiteit behapbaar maakt en een accuraat simulatiemodel gebruikt. Met dit model kan hij vervolgens vroeg in het ontwerpproces een virtueel prototype bouwen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login