Na high-end gaat HGG ook low-end snijmarkt bedienen

René Raaijmakers
Leestijd: 7 minuten

HGG Profiling Equipment ontwikkelde de afgelopen jaren zijn eerste machine die seriematig in productie gaat. Het bedrijf uit Wieringerwerf zette daarvoor een nieuwe machinearchitectuur op en koos voor een geheel digitale aandrijfloop. Het kocht drives en motoren van Control Techniques. De motion-controllers kwamen van Sigmatek. Sigma Control, leverancier van Sigmatek, sprong bij in de softwareontwikkeling. Het resultaat is een instapmodel snijmachine die HGG kan laten assembleren op de Filippijnen.

Jack Kistemaker, technisch directeur van HGG Profiling Equipment, wijst op de trap in het bedrijfspand in Wieringerwerf. Die bestaat uit ovale stalen buizen, gesneden op machines van het bedrijf zelf. De hele HGG-vestiging is een visitekaartje. Het gebouw zelf ontleent zijn stevigheid deels aan een externe staalconstructie, ook weer gesneden op HGG‘s machines.

HGG levert het high-end snijgereedschap voor windmolens, offshoreplatforms en olietankers. In dat laatste segment is het zelfs wereldmarktleider. Nieuwe kansen ziet het bedrijf ook, in goedkopere snijmachines voor staalbouw en de procesindustrie. ’Het buizenwerk voor informatiesystemen naast en boven de snelweg snijden ze al met onze machines‘, zegt Kistemaker. ’Maar ook de constructiemarkt heeft een groot potentieel. Bedrijven met honderd tot tweehonderd medewerkers zeggen ons dat ze nog veel met de hand doen. Als ze onze snijtechnologie gaan gebruiken om pijpen te snijden, dan zal de snijmarkt voor gebouwen, trappen en dat soort werk zich openen.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login