Mutracx automatiseert informatiemanagement met Dassault

Leestijd: 4 minuten

Mutracx is een kop-staartbedrijf dat de productie van alle onderdelen en assemblage heeft uitbesteed, waardoor het informatiemanagement bedrijfskritiek is geworden. Om de complete supply chain realtime te kunnen aansturen en te managen, koos de machinebouwer voor software van Dassault Systèmes.

Het Helmondse Mutracx is in 2009 gestart als spin-off van Océs Inkjet Application Center met de ontwikkeling en productie van een industriële inkjetprinter voor het maken van PCB’s. Hoewel het bedrijf zelfstandig opereert met momenteel zo’n vijfentwintig medewerkers, is Océ nog een aandeelhouder en toeleverancier. Mutracx staat aan het begin van een revolutie in de PCB-markt omdat zijn Lunaris-inkjetprinter het productieproces van printplaten substantieel kan verkorten, terwijl het ook milieuvriendelijker is.

Op printplaten lopen koperen lijnen die alle onderdelen elektrisch verbinden. Tot nu toe worden die via een belichting- en etsproces op de printplaten aangebracht. Een tijdrovend proces waarbij chemicaliën worden gebruikt en printplaten met fouten niet meer bruikbaar zijn. ‘Wij werken met geavanceerde inkjetkoppen om met dezelfde nauwkeurigheid en kwaliteit het koperen lijnenpatroon op de printplaten aan te brengen’, vertelt Mutracx-productiemanager Martien Tönnissen. ‘De belangrijkste voordelen daarvan zijn een veel kortere doorlooptijd, milieuvriendelijker proces en bij fouten opnieuw te gebruiken printplaten. De revolutie die wij in de PCB-markt gaan veroorzaken, is te vergelijken met het zelf digitaal foto’s printen op je eigen inkjetprinter, in plaats van een rolletje negatieven te moeten laten ontwikkelen en afdrukken.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login