Miljoenen NWO-subsidie voor robotpakken, chipinspectie en meer

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen trekt 21 miljoen euro uit voor zes toegepaste-onderzoeksprojecten rond exoskeletten, chipinspectie, deep learning, 3d-printen van metaal, blessurevrij sporten en bacteriële verwerking van syngas. De betrokken partners leggen daar nog 11 miljoen euro bij. De subsidie valt binnen het Perspectiefprogramma, dat bedoeld is om de samenwerking tussen onderzoekers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties te stimuleren.

Onder leiding van de TU Delft gaan 24 partners, waaronder de drie tu’s, Autodesk, Damen, Demcon, Fokker, Heerema, M2I, Shell, Trumpf en Valk Welding werken aan het 3d-printen van grote metalen onderdelen, tot tien meter. Het Aim2xl-project (Additive Manufacturing for Extra Large Metal Components) richt zich op de eigenschappen van dergelijke structuren en wil modellen opstellen om het gedrag te kunnen voorspellen.

Het Linx-project (Lensless Imaging of 3D Nanostructures with Soft X-Rays) richt zich op chipinspectie met ‘zachte röntgenstraling’, dat in hetzelfde golflengtegebied zit als euv. Net als bij lithografie zijn dergelijke golflengtes nodig om de chipstructuren in beeld te brengen. De straling kan niet gefocust worden met lenzen, maar met rekenkundige algoritmes is wel beeldvorming mogelijk. Deelnemers aan het project zijn de drie tu’s, de VU Amsterdam, de universiteit Utrecht, TNO, AFS, ASML, Coherent, Demcon, Panalytical en VSL. De TU Delft leidt het programma.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login