Meer kansen in power-leds dan in zonnecellen

Eric Hezemans
Leestijd: 3 minuten

Een groene-energie-economie is slechts een kwestie van tijd, maar gaat er komen. De vraag is hoe de Nederlandse hightechindustrie hierop het beste kan inspelen?

Solar is een kern-energiebron. De vraag is alleen in hoeverre Nederland daar als speler van betekenis de boot heeft gemist. We hadden de technologie in huis. Maar zitten op een gasbel maakte ons cynisch en afwachtend. Het gas gaf ons decennialang welvaart zonder dat we ons daarvoor hoefden in te spannen.

Net zoals de marktleider in beeldbuizen dacht dat het veel te vroeg was voor flatpanels, zo dachten wij dat het te vroeg was voor zonne-energie. Het platte scherm zou veel te duur zijn, maar toch heeft de Nederlandse beeldbuisgigant zijn marktpositie verloren aan de Koreanen die de prijs-volumeslag wonnen met hun kamikazefinanciering. We kunnen de Koreanen dom en vervelend vinden, maar zij hebben nu wel de markt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login