Medische robotica TUE de markt op

Leestijd: 2 minuten

Medical Robotic Technologies, zo heet de kersverse spin-off van de Control Systems Technology-groep van de TU Eindhoven. De start-up wil de medische robottechnologie van de Eindhovense universiteit doorontwikkelen tot commerciële producten. Het richt zich daarbij op een robot voor oogoperaties en het Sofie-robotsysteem voor minimaal-invasieve chirurgie in de romp, waar drie promovendi master-slave-systemen voor ontwikkelden. Thijs Meenink ontwikkelde een slave voor oogchirurgen, promovenda Linda van den Bedem een voor de romp. Ron Hendrix ontwikkelde de console voor deze systemen. Vorig jaar ontving de TUE een valorisation grant om de mogelijkheden voor het vermarkten van de technologie te onderzoeken. Dat is nu dus uitgemond in een start-up.

Voor een operatie aan de oogbol moet een chirurg instrumenten van enkele millimeters handmatig via een microscoop hanteren. Met het Eye-Rhas-project (eye robot for haptic assisted surgery) werkten Meenink en Hendrix aan een systeem om de chirurg te ondersteunen. Daarmee zijn bewegingen uit te vergroten en trillingen weg te filteren, maar krijgt de chirurg ook voor het eerst haptische terugkoppeling van de minuscule krachten.

Sofie (surgeons operating force-feedback interface Eindhoven) was het promotieonderzoek van TUE‘er Linda van den Bedem. Onlangs kreeg zij op het STW-jaarcongres de titel Simon Stevin Gezel voor dat project. De technologie-demonstrator pakt de belangrijkste beperkingen in de huidige generatie operatierobots aan. Op het moment is het Da Vinci-systeem van het Amerikaanse Intuitive Surgical de enige commercieel beschikbare oplossing voor robotgeassisteerde operaties. De chirurg kan hiermee via een console de robot een stukje verderop aansturen. Het voornaamste aandachtspunt van Sofie is krachtenterugkoppeling, zodat een arts voelt wat er gebeurt. Dat gebeurt bij Da Vinci niet. Daarnaast zijn de Amerikaanse systemen groot en vrij lomp. Bij Sofie is de robot veel compacter waardoor de situatie overzichtelijker is, en wordt gemonteerd aan het bed zodat hij mee kan bewegen met de patiënt. Ook is er rekening gehouden met het personeel dat om de robot heen staat en dat zich nu volledig moet aanpassen aan de grillen van de robot.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login