Mechatronica bedrijven bij 200 graden onder nul

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

Engineers die opereren aan de grenzen van wat mechatronisch haalbaar is, kunnen er niet omheen: zonder goede thermische huishouding kunnen ze een nauwkeurig systeem wel vergeten. Bij astronomie- en telescoopspecialist Nova zijn de werktemperaturen inmiddels gezakt tot in het cryogene domein, dat weer heel nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. De normale materiaalregels bij kamertemperatuur zijn sowieso onbruikbaar.

Nova ontwikkelt en bouwt geavanceerde, wetenschappelijke systemen, vooral voor de astronomie. De lat ligt hoog voor wat betreft de nauwkeurigheid van de gebruikte mechatronische systemen. Om het heelal goed in beeld te brengen, is uiterste precisie vereist. Het gaat immers om zeer zwakke lichtbronnen die zo ver weg staan dat de kleinste afwijking al funest is. Om de benodigde nauwkeurigheid te halen, moet Nova overal het onderste uit de kan halen. De optica, de elektronica, de software, de mechanica, de systeemengineering: alles moet perfect op orde zijn om te kunnen blijven voldoen aan de steeds hogere verwachtingen. Niet nieuw, maar steeds belangrijker zijn de thermische aspecten van het ontwerp. Zonder een goed thermisch design kun je ultraprecisie namelijk wel op je buik schrijven.

De uitdagingen op dat vlak worden steeds groter omdat de operationele temperaturen verder en verder omlaag worden geschroefd. ‘Als je bijvoorbeeld naar infraroodstraling wilt kijken, mag er niks in de buurt van de detector op kamertemperatuur zijn’, zegt Ramon Navarro, hoofd van de divisie optische infraroodinstrumentatie bij Nova. ‘De hitte die dergelijke componenten afgeven, is ook infrarood. En die straling zou het signaal van een zwakke bron ver weg in het heelal volledig overstemmen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login