Maak je relais veilig met een digital twin

Jacques Duysens is systems regional product director Europe bij Ansys. Tijdens de Digital Twin Conference op 31 oktober vertelt hij meer over dit project.

Leestijd: 3 minuten

Configureerbare veiligheidsrelais helpen om letsel en schade in fabrieksautomatisering te voorkomen door elektrische voeding te onderbreken in reactie op data die ze ontvangen van sensoren. Wanneer er een storing optreedt in een veiligheidsrelais, moet de productielijn worden stilgelegd totdat het relais kan worden gerepareerd of vervangen, wat resulteert in dure downtime. Ingenieurs van Phoenix Contact Electronics hebben een digital twin van hun veiligheidsrelais ontwikkeld die realtime sensordata integreert met simulatieresultaten om storingen in een vroeg stadium te voorspellen.

De resterende levensduur van een veiligheidsrelais is empirisch te voorspellen op basis van fysieke metingen in een laboratorium op een speciaal geconfigureerd relais. Maar bij gebruik in de dagelijkse praktijk kunnen de relais niet in die mate worden voorzien van allerlei meetsystemen. Dat komt onder meer doordat ze moeten worden afgedicht om veeleisende fabrieksomstandigheden te trotseren. Tot voor kort was er dan ook geen praktische methode om het falen te voorspellen. Dat had soms kwalijke gevolgen omdat een kapotte veiligheidsrelais op de verkeerde plek het hele bedrijfsproces kan frustreren. Nu is er wel een aanpak beschikbaar om zulke kritieke relais te monitoren en te vervangen op een moment dat de apparatuur toch gepland buiten bedrijf is.

Phoenix Contact Electronics ontwikkelde daarvoor een digital twin-methodologie met de mogelijkheid om een accurate voorspelling te doen van de resterende levensduur van het relais. Met een voorloper van de Ansys Twin Builder-software hebben de ingenieurs de beperkte metingen die ze kunnen uitvoeren op relais in bedrijf geĆÆntegreerd met reduced-order modellen (rom) om de accurate data te leveren die nodig zijn om de resterende levensduur te voorspellen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login