Limburg steekt ton in botprinter

Leestijd: 1 minuut

De provincie Limburg verleent een ton subsidie aan Xilloc Medical, dat gespecialiseerd is in het 3D-printen van medische botimplantaten. Xilloc introduceert binnenkort een methode om implantaten van calciumfosfaat te maken, die op den duur worden omgezet naar levend botmateriaal.

Xilloc werd in 2011 opgericht naar aanleiding van een afstudeerproject bij Maastricht Instruments en het MUMC om patiëntspecifieke schedelimplantaten te ontwerpen aan de hand van een ct-scan en deze vervolgens te 3D-printen. Doordat deze implantaten direct passen, kun ze snel worden ingebracht en neemt de kans op herhaaloperaties af. Het bedrijf won diverse prijzen, waaronder de Shell Livewire Award en de MKB L1mburg Innovatieprijs. Het bedrijf telt ondertussen zes medewerkers.

De mogelijkheid om met calciumfosfaat te printen is een uitbreiding op het bestaande aanbod van titanium en de kunststof peek. Het bedrijf ontwikkelde samen met de Japanse keramiekspecialist Next21 een proces dat geen thermische stap vereist om het materiaal te verstevigen. Daarbij zouden kristallen ontstaan die de groei van lichaamseigen botmateriaal in de weg zitten. Het bedrijf werkt ook aan het 3D-printen van de kunststof pmma.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login