Lancering robotonderzoekscentrum aan VUB

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Vorige week is het Brussels Human Robotic Research Center Brubotics van de Vrije Universiteit Brussel gelanceerd. Brubotics is een multidisciplinair onderzoekscentrum dat mensvriendelijke toepassingen ontwikkelt op het gebied van robotica. Denk aan ondersteunende robots in de gezondheidszorg en machines met kunstmatige intelligentie die maatschappelijke problemen helpen op te lossen. Het onderzoekscentrum wordt geleid door professor Dirk Lefeber: ‘We staan aan de vooravond van het tijdperk van mensgerichte robots die een zeer belangrijke plaats in onze samenleving zullen hebben. Brubotics is een multidisciplinaire onderzoekscentrum dat alle aspecten hiervan in de maatschappij, industrie en onderzoek dekt.’

Acht onderzoeksgroepen van de VUB hebben besloten op dit gebied hun krachten te bundelen. Momenteel participeert Brubotics in meer dan dertig nationale en internationale projecten. Claxon en Mirad zijn daar twee voorbeelden van. Traditionele robots in de industrie werken nu nog in een gesloten afdeling, omdat ze een gevaar kunnen vormen voor de mensen rondom hem. Een nieuwe generatie robots wordt ontwikkeld om in nauwe samenwerking met mensen te kunnen opereren. Claxon ontwikkelt de benodigde kennis en ervaring hiervoor om die interactie en samenwerking te verbeteren, zodat robots echt cobots worden. Het Mirad-project vertegenwoordigt een uniek consortium met experts uit verschillende gebieden om een geïntegreerde methode te ontwikkelen voor intelligente robottoepassingen. Deze methode wordt getest op een exoskelet die een minder valide ondersteunt.

‘Door de demografische uitdaging van een ouder wordende bevolking, waardoor we langer en harder moeten werken met minder mensen, valt het te verwachten dat robots een grotere economische impact zullen hebben dan pc’s’, aldus Lefeber.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login