Koorddansact voor ASML, levering in China vertraagd

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

Het lijkt erop dat ASML het volgende slachtoffer is van de politieke strijd tussen de VS en China. Volgens de Nikkei Asian Review heeft de wereldleider in euv-chipmachines bekendgemaakt dat de verzending naar het Chinese Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) is vertraagd in opdracht van de Amerikaanse overheid, die heeft toegezegd alle belangrijke bedrijven binnen de toeleverketens voor de Chinese tech nauwkeurig onder de loep te nemen.

ASML bevindt zich tussen twee vuren omdat het probeert China en zijn Chinese klanten niet van streek te maken. Hoewel dit wordt gezien als een obstakel voor China in zijn streven naar technologische dominantie, impliceert het gebruik van het woord ‘vertraging’ door ASML dat de verzending nog moet komen. In Nikkei Asian Review legt ASML uit: ‘Een verzoek tot vernieuwing/verlenging van de exportvergunning voor euv naar China wordt momenteel door de Nederlandse overheid verwerkt. In afwachting van dit proces kunnen we onze euv-machines niet naar China verschepen.’

Amerikaanse bedrijven zoals Intel en Micron zijn goed voor ongeveer 16 procent van de jaarlijkse systeemverkopen van ASML, in totaal 8,3 miljard euro. Bovendien levert de Amerikaanse ASML-fabriek in Connecticut bijna 20 procent van de componenten die het nodig heeft om zijn machines te bouwen. Aan de andere kant is China de snelstgroeiende technologiemarkt ter wereld, die vorig jaar goed was voor 19 procent van de Veldhovense omzet. ASML moet zijn koorddansact dus voorlopig blijven opvoeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login