Kingsize 3d-betonprinter bij TUE Bouwkunde

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De TU Eindhoven heeft een betonprinter in gebruik genomen waarmee objecten tot elf meter lang, vijf meter breed en vier meter hoog kunnen worden geprint. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. Denk aan bijvoorbeeld aan complete wanden, met alle voorzieningen en individuele wensen meegeprint. Het onderzoeksproject heet 3D Concrete Printing (3DCP). De financiering, zo’n 6,5 ton, komt van tien deelnemende bedrijven en van de TU Eindhoven.

De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloophijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel, een op een neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd. Rohaco uit Nieuwegein bouwde de betonprinter, de eerste van dit type en van deze afmeting in Nederland.

De betonprinter opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden, daarvan zijn Theo Salet, hoogleraar betonstructuren, en promovendus Rob Wolfs overtuigd. Het vereist alleen veel nieuwe kennis, nieuwe technieken en nieuwe materialen, want beton printen is totaal anders dan het traditionele storten van beton. Een van de nieuwe mogelijkheden is het maken van zeer fijne betonstructuren. Bij het traditionele storten van beton bepaalt de bekisting de uiteindelijke vorm van beton, en die is vrij lomp. Met betonprinten moeten bouwers straks details zo klein als een erwt kunnen maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login