Kamp op Hannover Messe: ‘Europa, digitaliseer de industrie’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Om de concurrentiepositie te versterken, moet Europa meer werk maken van Smart Industry. Dit pleidooi hield Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in zijn toespraak op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld. ‘Ontwikkelingen zoals robotisering en 3D-printen bieden de maakindustrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Gezamenlijke Europese afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat onze bedrijven deze kansen beter benutten. Zo versterken we ons toekomstig verdienvermogen’, aldus de minister.

Als lidstaten en bedrijfsleven erin slagen om de mogelijkheden van ict voor de industrie te benutten, dan kan de Europese economie per jaar potentieel 110 miljard euro aan bruto binnenlands product bijschrijven, zo blijkt uit Duits onderzoek. Daarvoor is onder meer nodig dat er wordt gewerkt aan het harmoniseren van regelgeving op het gebied van de digitale interne markt.

Op de Hannover Messe presenteren ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven hun slimme producten en diensten. Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar de presentatie van zes Nederlandse Fieldlabs. Deze projecten komen voort uit de Nederlandse actieagenda voor Smart Industry. In de Fieldlabs worden door bedrijven en overheden de mogelijkheden verkend om met behulp van ict kosten te verlagen en innovaties in de industrie versneld door te voeren. Zo demonstreert de Fieldlab voor metaalbewerking hoe klanten op afstand volledig digitaal producten kunnen ontwerpen en fabriceren. Daarnaast tonen Philips, Fokker en Ten Cate hun samenwerking die beoogt om door de inzet van ict foutloos producerende fabrieken te ontwikkelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login