Iso publiceert standaard voor cobots

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Standaardisatieorganisatie Iso heeft veiligheidsrichtlijnen opgesteld voor samenwerkende, industriële robots. De Iso/TS 15066-richtlijn is gepubliceerd als extra document ter ondersteuning van Iso-norm 10218 over de veiligheidsvereisten voor industriële robots. Het is een uitgebreid document dat integratoren van robotgestuurde cellen moet helpen bij het uitvoeren van risicobeoordelingen bij de installatie van cobots.

ISO/TS 15066 beschrijft de verschillende collaboratieve concepten en somt de voorwaarden op waaraan moet worden voldaan. Naast de vereisten inzake ontwerp en risicoanalyse bevat het document tevens een onderzoek naar pijndrempels ten gevolge van de robotsnelheid, de druk en de impact voor specifieke lichaamsdelen.

Lasse Kieffer, global compliance officer bij Universal Robots, is als expert betrokken bij de Iso-werkgroep die Iso/TS 15066 heeft ontwikkeld: ‘Bij de laatste revisie van de Iso-norm 10218 in 2011 werd vooral aandacht besteed aan traditionele industriële robots. Op dat moment waren collaboratieve robots een nieuwe technologie die nog niet in detail in de norm werd behandeld. We zijn verheugd dat de sector met de norm Iso/TS 15066 nu over extra specificaties beschikt voor de implementatie van een veilige samenwerking tussen cobots en mensen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login