Intuïtief bedienen wordt leidend

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Het was een verre van handige opmerking die minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich begin oktober liet ontvallen. Robots zouden vooral een bedreiging zijn voor mensen met lagere inkomens en de werkloosheid opvoeren. Dat kun je niet zo stellen. Want robotisering zorgt er onder meer in de automobiel- en metaalindustrie juist voor dat bedrijven winstgevend blijven en heel veel mensen aan het werk kunnen houden. Bedenk dat als productiebedrijven in West-Europa niet investeren in robotica, ze niet meer kunnen concurreren met bedrijven uit lagelonenlanden. De ramp zou niet zijn te overzien als de metaal- en automobielindustrieën in Duitsland zouden omvallen. Dan praat je pas over oplopende werkeloosheid.

In de industrie zorgt robotisering juist voor behoud van concurrentiekracht en werkgelegenheid. Wellicht dat Asscher doelde op robots in de zorg, maar ook dan is het maar de vraag of dat banen gaat kosten. Ik denk dat robots er in die wereld juist voor zullen zorgen dat mensen die anders helemaal geen zorg zouden kunnen krijgen dit dankzij robotisering wel krijgen. Want met het feit dat de mens steeds ouder wordt, naderen we het moment dat klassieke zorg onbetaalbaar wordt. Echte zorgrobots zitten weliswaar nog in het experimentele stadium, maar ik ben ervan overtuigd dat robotica in de zorg er wel voor gaat zorgen dat die zorg betaalbaar blijft.

Bovendien moeten robots worden ontwikkeld, geproduceerd en onderhouden en dat creëert uiteraard weer nieuwe banen. Daarnaast moeten we ons afvragen of bepaalde werkzaamheden wel zo menswaardig zijn. Wat te denken van eentonig werk, simpel werk, vuil werk, zwaar werk, ongezond werk, gevaarlijk werk. Als robots dit kunnen doen, wordt menselijk werk veel menswaardiger. De kwaliteit van werk gaat omhoog, wat een stimulerend effect zal hebben op opleiding en scholing, terwijl werk dat meer kennis en ervaring vereist ook beter betaalt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content