Innovatiebox op de schop

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het kabinet wil het belastingvoordeel schrappen op vernieuwing van productietechnologie. Op dit moment valt dat nog onder de innovatiebox, maar Nederland wil de grondslag voor deze regeling beperken tot octrooien en vergelijkbare rechten. De aanpassing is een domper voor vooral grotere bedrijven in de Nederlandse maakindustrie, want voor het mkb wordt een uitzondering gemaakt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De ingreep volgt op internationaal overleg om belastingontwijking door bedrijven aan te pakken. De Nederlandse innovatiebox lag daarbij onder vuur, en het kabinet komt de criticasters nu tegemoet. Ook in eigen land klonk kritiek dat vooral grote bedrijven ervan profiteren, ook voor r&d-activiteiten uitgevoerd door dochterondernemingen in het buitenland. Voortaan komen daarom alleen innovatiekosten gemaakt in het land waar belasting wordt betaald nog in aanmerking voor aftrek.

Voor de ict-industrie heeft staatssecretaris Wiebes een opsteker: auteursrechten op bijvoorbeeld software geven straks toegang tot de innovatiebox.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login