Imec stoomt machinevision-R&D klaar voor markt

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Imec is van start gegaan met het machinevisionprogramma NVision. Dat maakte het Leuvense R&D-centrum deze week bekend tijdens zijn jaarlijkse technologieforum. Imec ziet toepassingen in onder meer compacte stereocams, slimme camera‘s op één chip, high-speed camera‘s en slimme lenzen. Projectleider Johan De Geyter mikt in eerste instantie op volumetrische displays, tumorscanners, snelle voedselscanners en endoscopische slimme pillen.

Als voorbeeldtoepassing demonstreerde De Geyter op het Imec Technology Forum een pen voor de huidkankervorm melanoom. Het handheld apparaatje maakt gebruik van gecontroleerd licht, kalibratie en sensoralgoritmes op een embedded processor voor de hyperspectrale analyse van de huid. Het diagnosticeert de vlekken en geeft aan of het melanoom is of niet. De pen is gebaseerd om Imecs hyperspectral imaging (HSI)-module en zijn CMore-technologie.

De Geyter omschrijft HSI als een combinatie van spectroscopie en imaging die machinevision verbetert door het gebruik van spectrale informatie over het materiaal. Volgens hem zijn NVision-gebaseerde HSI-oplossingen een goede opvolger van de bestaande dure, grote en trage HSI-instrumenten. Een compleet systeem zou minder dan ongeveer 60 duizend dollar kosten, tegen 80 duizend voor traditionele oplossingen. Bovendien is de Imec-manier sneller: 8000 lijnen per seconde in plaats van 180 lijnen per seconde. De Geyter spreekt dan ook de verwachting uit dat NVision de HSI-technologie uit de onderzoekssfeer kan krijgen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login