IBS scoort grote opdracht voor Alice-detector Cern

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

IBS Precision Engineering heeft een aanzienlijke order in de wacht gesleept bij Cern. Het Eindhovense bedrijf mag zes machines maken voor de assemblage van detectorchiparrays die onderdeel worden van de nieuwe Alice-detector. Alice is een van de vier detectoren van de Large Hadron Collider (LHC). In 2018 en 2019 trekt Cern tijdelijk de stekker uit dat experiment voor een grootschalige onderhoudsbeurt en een serie grote upgrades zoals de detectorschil waar IBS een steentje aan bijdraagt.

Het assemblagesysteem van IBS gaat als volgt te werk. Eerst legt het veertien detectorchips van 30 bij 30 millimeter en 50 micron dik op hun kop. Die ic’s worden met vacuüm op hun plaats gehouden. Op die verzameling komt een flexibel substraat te liggen die voorzien is van een raster interconnectgaatjes. Die vallen samen met de ongeveer honderd aansluitpunten op elke chip. Het systeem deponeert kleine soldeerbolletjes in al die gaatjes waarna hij ze met een laser smelt om de verbindingen tot stand te brengen. De IBS-machine verifieert ten slotte of alle chips inderdaad met een gewenste nauwkeurigheid van 5 micron zijn geplaatst.

Een van de machines die IBS levert, is het prototype dat bij Cern komt te staan. De andere vijf worden verspreid over wetenschappelijke instituten wereldwijd die de daadwerkelijke productie van de arrays voor hun rekening zullen nemen. De arrays worden daarna op constructierasters geplaatst die rondom de bundel worden opgesteld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login