Holland Instrumentation maakt doorstart als Hi Delta

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft de aftrap gegeven voor de nieuwe organisatie Hi Delta. Dit netwerk verbindt maakbedrijven en toeleveranciers, kennisinstellingen, opleiders en overheden in de technologische sector in Zuid-Holland. Hi Delta is voortgekomen uit Holland Instrumentation en heeft als doel de Actieagenda Technologische Industrie uit te voeren. Deze Actieagenda is een initiatief van ondernemers uit de technologische industrie, ondersteund door de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) en Innovationquarter. De ambities zijn fors: een verdubbeling van de omzet van de technologische industrie in Zuid-Holland van 26 naar 50 miljard euro in 2030, en het creëren van 30 duizend nieuw banen. Dit willen de partners in het Hi Delta-netwerk bereiken door samen producten te ontwikkelen, die maatschappelijke problemen helpen oplossen.

De maakindustrie in Zuid-Holland heeft als een van de grootste bedrijvenclusters een belangrijke positie. Met 31 duizend industriële hightech- en midtechbedrijven is Zuid-Holland de regio met de meeste bedrijven in de technologische industrie. Daarnaast bevinden zich in deze provincie veel wetenschappelijke- en onderzoeksorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen. Samen bieden ze werk aan 110 duizend mensen, die systemen produceren, producten of materialen voor bedrijven in allerlei sectoren ontwikkelen, of toeleveranciers ondersteunen bij hun productie, bijvoorbeeld door it-toepassingen te ontwikkelen. Specialismes zijn de maritieme en offshore-industrie, lucht- en ruimtevaart, tuinbouwtechnologie en sleuteltechnologieën als fotonica, artificial intelligence of nanotechnologie.

Smit: ‘Als een van de grootste motoren van de Nederlandse economie, wordt in Zuid-Holland bijna 25 procent van het bruto nationaal product verdiend. Daarmee heeft onze provincie een sleutelrol in de grote transities van de komende decennia: digitalisering, de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Met de lancering van Hi Delta komen de verschillende partijen in de Zuid-Hollandse technologische industrie samen. Met elkaar willen de bedrijven in Zuid-Holland de omzet van deze sector in 2030 verdubbelen tot 50 miljard euro per jaar. Goed voor de nieuwe economie, goed voor Zuid-Holland, goed voor onze inwoners. De groei kan 30 duizend nieuwe banen opleveren.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login