Hoger onderwijs houdt vast aan internationalisering

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Universiteiten en hogescholen willen meer buitenlandse studenten blijven aantrekken, maar ook meer instrumenten om die toestroom te reguleren. Dat staat in de internationaliseringsagenda die de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Vereniging Hogescholen (VH) maandag aan minister van Engelshoven (OCW) hebben aangeboden.

Uit verschillende richtingen is er de laatste tijd kritiek op het ‚Äėbusinessmodel‚Äô van het hoger onderwijs om hun omzet met buitenlandse studenten op te krikken. De VSNU en VH stellen daar tegenover dat internationalisering bijdraagt aan de onderwijskwaliteit en talent naar Nederland haalt. Wel willen de ho-instellingen meer mogelijkheden om knelpunten aan te pakken.

Zo willen zij onder meer een numerus fixus kunnen instellen op Engelstalige studies. Nederlandse studenten kunnen die ontlopen door de Nederlandstalige variant te kiezen. In deze opzet worden studenten uit de Europese Unie, die in elk EU-land mogen studeren tegen dezelfde voorwaarden als inwoners van dat land, niet gediscrimineerd, stellen de universiteiten en hogescholen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login