Hoge drones vangen veel wind

Heico Sandee is technisch manager bij Alten Mechatronics en programmamanager Robotics bij de TU Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

Onlangs heeft het Duitse Definetz bekendgemaakt dat het een drone aan het ontwikkelen is om automatisch een defibrillator naar slachtoffers van een hartaanval te vliegen. De Defikopter kan 70 km/u vliegen en houdt dit ongeveer tien kilometer vol. Ongehinderd door druk verkeer is de drone sneller dan een ambulance en is daarmee in staat levens te redden.

Een week later verscheen een nieuwsbericht dat een Amerikaanse tiener is gedood door een modelhelikopter. De jongen was een ervaren dronebestuurder maar door een onbekende oorzaak botste zijn eigen drone tegen zijn hoofd. Hij overleed ter plaatse.

Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Ze worden veelal op afstand bestuurd maar steeds meer hebben ze autonome functionaliteit. Wereldwijd gaan er jaarlijks meer dan vijfduizend over de toonbank voor militaire toepassingen, waarmee ze binnen de professionele servicerobots het best verkopen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login