Hit ontfermt zich over ontwikkeling Robot Rose

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Heemskerk Innovative Technology (Hit) uit Noordwijk neemt de ontwikkeling van zorgrobot Rose over van het onlangs gestopte Rose bv en wil binnen twee jaar een werkende oplossing op de markt te brengen. Dat heeft het Zuid-Hollandse bedrijf bekendgemaakt op de Ehealth-conferentie in Amsterdam.

Tijdens haar presentatie vertelde Erica van de Veerdonk over praktijkproeven die zij afgelopen twee jaar deed met Robot Rose: ‘De proeftuinen bij Siza, Thebe en Zuidzorg tonen aan dat er belangrijke meerwaarde van zorgrobots te verwachten is in eigen regievoering en veiligheidsgevoel.’ Het model ‘Meerwaarde Robotica in de Zorg’ blijkt bruikbaar voor onderzoek naar immateriële en materiële meerwaarde van de robot in de zorg. Van de Veerdonk, inmiddels coördinator en onderzoeker proeftuinen zorgrobots bij Hit, kondigde aan dat Hit de proeftuinen van Rose zal voortzetten.

Robotspecialist Hit is al jaren actief op het gebied van onderhoud op afstand. Het bedrijf is ook penvoerder van het Eurostars-project Sacro (semi-autonomous care robots), waarin nieuwe technologie wordt ontwikkeld voor de volgende generatie zorgrobots. Binnen het Sacro-project werkt Hit nauw samen met Pal Robotics uit Barcelona aan de volgende generatie Rose. De robot gaat ouderen en gehandicapten helpen in hun dagelijkse activiteiten in en rondom het huis, zoals het klaarzetten van eten en drinken, de wasmachine en droger vullen en het buiten zetten van de vuilnis.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login