Heroverweeg reshoring

Anton Duisterwinkel is senior businessdeveloper bij Innovationquarter.

Leestijd: 3 minuten

Europa’s ambities op het gebied van industriële soevereiniteit moeten verder gaan dan chips, stelt Anton Duisterwinkel. Reshoring is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Laatst schrok ik echt. Meestal leveren we ongeveer 90 procent van onze producten op tijd en we werken er hard aan om dat te verbeteren. Maar afgelopen maanden was dat hooguit 28 procent!’ Er zijn grote problemen met de aanvoer van onderdelen uit landen als India en China en de transportkosten lopen snel op. ‘Ik overweeg nu echt om te reshoren’, hoorde ik een ondernemer van een Zuid-Hollands productiebedrijf pas zeggen. Die uitspraak zou een jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.

Maar ho, ho, niet zo snel! Reshoring is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Nederlandse bedrijven hebben nu al erg veel moeite om voldoende personeel aan te trekken, van mbo tot academisch niveau. In ons drukke land zijn bedrijfsruimten moeilijk te vinden, zeker als je een groter pand nodig hebt of hogere milieuvergunningen vereist zijn. De uitdaging om in Nederland huizen te bouwen is al groot genoeg.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login