Help! Mijn plc-software is gejat!

Hub Dohmen is technologieadvocaat bij Dohmen Advocaten.

Leestijd: 3 minuten

Help! Mijn software is gejat! Wat nu? Wat moet je allemaal bewijzen als je denkt dat je plc-software is gekopieerd door de concurrent? Op die vraag geef ik een antwoord op basis van een recent concreet voorbeeld.

Een aantal medewerkers verlaat Chronos en start de concurrerende onderneming Votech. Chronos denkt dat Votech zijn plc-software heeft gekopieerd en laat bewijsbeslag leggen op onder meer harde schijven. En passant wordt er ook beslag gelegd op de woonhuizen van de bestuurders; de liefde was dus echt over. Hoe bekijkt de rechter zo’n zaak nou?

Allereerst moet de rechter beoordelen of er auteursrecht op de plc-software zit. Ja, op de broncode wel, maar niet op de functionaliteit. Dan is de vraag of het auteursrecht ook daadwerkelijk bij Chronos ligt. Het dispuut ging over drie bestanden. Het eerste bestand was geschreven voor Chronos door een extern bedrijf, zodat niet Chronos, maar die opdrachtnemer het auteursrecht heeft. Een tweede bestand was geschreven door een werknemer van Chronos, zodat Chronos – als werkgever – daarop het auteursrecht heeft. Een derde bestand was geschreven door het externe bedrijf en een werknemer van Chronos samen. Daardoor had Chronos in ieder geval het mede-auteursrecht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content