Hbo’ers vinden schakelprogramma’s voor wo te duur

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Schakelprogramma’s voor hbo’ers die willen doorstromen naar een wo-master zijn succesvol, maar veel te duur, concludeert een rapport dat in opdracht van het ministerie van OCW werd opgesteld. Maar liefst 68 procent van de hbo-bachelors noemt de kosten van het schakelprogramma als een van de redenen om niet verder te studeren aan een universiteit.

Oorzaak van de hoge kosten is dat universiteiten alleen een vergoeding krijgen voor afstudeerders, niet voor studenten die een doorstroom volgen. Daarom brengen ze deze programma’s in rekening. Bovendien worden deelnemers aan een schakelprogramma niet altijd als voltijdstudent ingeschreven, zodat ze niet kunnen lenen bij DUO en geen recht hebben op een ov-kaart.

De schrijvers van het rapport stellen dan ook voor om universiteiten te vergoeden voor de schakelprogramma’s, of om al tijdens de hbo-opleiding te beginnen met de benodigde vakken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login